OŠ Vladimir Nazor    
Slavonski Brod      Klik-Klak

Intervju II

  

      

    

Zamolili smo  novinarku županijskog tjednika Posavske Hrvatske da nam se predstavi i odgovori na naša pitanja

                                                                        

Zovem se Dunja Vanić, novinar sam u županijskom tjedniku Posavska Hrvatska, urednik Slavonskog narodnog kalendara i raznih knjiga

 

I mi se pokušavamo baviti «novinarstvom» u našem listu Klik-klak. Kako nam, po Vašem mišljenju, ide taj posao?

Odlični ste, jako mi se sviđaju vaši tekstovi, pogotovo članci o životu u vašem mjestu, a jako su mi dragi prilozi u kojima donosite različite zanimljivosti i manje poznate činjenice. Prekrasne su i bilješke o vašem životu u školi, predstavljajte se više i češće.

 

      Kako Vi pišete članke? Kako pronalazite teme ?

Teme su posvuda oko nas, život ih donosi, samo treba otvoriti i oči i uši. Oduvijek su me najviše zanimali ljudi, posebno oni naizgled obični jer sam od njih najviše naučila, poput bake Lize Ilić iz Klakara koju sam intervjuirala daleke 1992. i koja mi je ispričala puno toga o nekadašnjem životu u vašem selu ili pučkog pjesnika Franje Jarića iz Glogovice koji je pekao i prodavao kreč (razgovor s njim naći ćete u posljednjem broju Posavske Hrvatske). Uvijek sam rado obilazila naša sela i pisala reportaže, jer to je prigoda da i sama vidim nešto novo i da drugima prenesem svoje dojmove. 

 

Koje teme mislite da bi bile zanimljive za naš list ?

Odlično ste krenuli, na vašim se stranicama doista ima što pročitati jer ste raznovrsni. I dalje pišite o svijetu oko sebe, predstavljajte svoje obitelji, svoj život kod kuće i u školi. Budući da mene posebno zanima naš hrvatski jezik, pogotovo slavonski govor, bilo bi zanimljivo da i to malo istražujete – kako se govori u vašem selu, koje stare riječi koriste vaši roditelji, djedovi i bake i koliko se to razlikuje od hrvatskog književnog jezika (nađite neobične i rijetke riječi pa ih rastumačite hrvatskim književnim jezikom), usporedite koje su pravopisne pogreške u vašim uradcima najčešće i zašto (recimo, piše li netko mliko umjesto mlijeko i zašto…), pišite kako pomažete roditeljima u poslovima kod kuće, hranite li krave, idete li s njima na pašu (to danas malo djece na svijetu može doživjeti), što biste željeli promijeniti u svom selu, a što biste voljeli da ostane kao nekada, što biste željeli raditi kad odrastete…. Pišite i o tome kako nastaje vaš blog, kako se dogovarate o temama, čitate li komentare čitatelja, kako snimate fotografije…

 

 

Kako Vam se sviđa naša ideja da naš list obogatimo zvučnim i pokretnim slikama?

Odlično! Tome se radujem.

 

 

Što nam poručujete ili predlažete kako da poboljšamo naš učenički list ?

Ostanite iskreni i radosni kakvi jeste. Pišite što više i što češće! Istražujte svoju okolicu i predstavljate ju čitavom svijetu. Tekstovi ne moraju biti dugi, važno je da znate što njima želite reći.

 
(#) 22.02.06 09.43 Klik-Klak   

Arhiva: BLOG: Klik-Klak


ULAZ U BLOG MASTER
user 
pass 
ajoj neznam pass
pomozite mi...Hej, evo i Klakara on-line!!! Dobro došli na našu web stranicu.

LINKOVI